Plodem je kuželovitá, podélně brázditá tobolka, dlouhá 6–20cm, která je předmětem konzumu. Plody (tobolky) se sklízejí mladé (max. 3 až 6denní), pokud jsou ještě křehké a jemné. Uvnitř musí zůstat slizovité, bez semen.
Čím prospívá
Okra obsahuje velké množství látek s příznivými účinky na zažívací trakt. Sklizené tobolky mají malou energetickou hodnotu.
Okra v kuchyni
Jedná se o zeleninu, která je charakteristická pro indickou a tureckou kuchyni. Pokud se s ní setkáme, kupujeme ji jen čerstvou s pevnými a světle zabarvenými lusky o délce menší než 10 cm. Nejmenší plody jsou vždy nejlepší, velká okra má tendenci být tuhá a vláknitá. Vyvarujeme se lusků z nevýraznou barvou, dále lusků povadlých nebo s viditelnými kazy. Uložená v chladničce v plastikovém sáčku vydrží až 3 dny.
Před kuchyňskou přípravou se z okry nožem uříznou tobolky s kouskem stonku. Ještě velmi mladé tobolky se mohou pojídat čerstvé, lze je i sušit, zmrazit nebo jinak konzervovat v různých nálevech. Vařením okra uvolňuje slizovité látky, takže se používá k zahuštění polévek a omáček. Vaří se s masem (drůbežím, vepřovým, telecím, jehněčím aj.).
Okra s olejem a tomatovou omáčkou
Suroviny: 500 g čerstvé (případně konzervované) okry, 4–5 zralých rajčat, 4 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 4 prolisované stroužky česneku, 1 nadrobno nakrájená cibule, 1 brambora pokrájená na plátky, šťáva z poloviny citrónu, feferonka, olivový olej, nadrobno nakrájená nať hladké petrželky nebo kudrnky, cca 250 ml vody, sůl, pepř.
Příprava: Čerstvou okru dobře omyjeme, očistíme – tenkým řezem odkrojíme tvrdší část kolem stopky, okru tak povrchově seřízneme do špičky jako tužku.

Na 2 polévkové lžíce olivového oleje opečeme cibuli, přidáme prolisovaný česnek. Cibule ani česnek nesmí zhnědnout. Přidáme oloupaná, na hrubém struhadle propasírovaná rajčata, rajčatový protlak, citrónovou šťávu, pepř, sůl a podlijeme vodou. Dobře promícháme, poté lehce vmícháme okru a na povrch položíme tenké plátky brambory. Dále už nemícháme, aby se okra nerozmělnila, v případě potřeby jen krouživě pohybujeme celým hrncem.
Vaříme pod pokličkou na mírném ohni tak dlouho, až se šťáva zahustí a okra je měkká – podle velikosti cca 15 min. Ke konci přidáme petrželovou nať, 2 polévkové lžíce oleje a dochutíme solí. Podáváme teplé, s chlebem.
Okra na kari
Suroviny: 500 g mletého masa, 1 cibule, 600 g okry, 6 rajčat, 2 lžičky oleje, 4 lžičky kari, sůl, pepř.
Suroviny na oblohu: bílý jogurt s česnekem, rozinky, arašídy, strouhaný kokos.
Příprava: Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme kari, asi minutu opékáme, pak dáme mleté maso a mícháme, až zhnědne. Potom vsypeme očištěnou okru, osmahneme, přidáme nakrájená rajčata, osolíme, opepříme a asi 30 minut dusíme. Podáváme s vařenou rýží a obložíme miskami s česnekovým jogurtem, spařenými rozinkami a arašídy.